Bebeğinizi Taşımanın Faydaları (TR)
20 Ağustos 2021 Cuma

Bebeğinizi Taşımanın Faydaları (TR)

 İşlevsellik ve Rahatlık Bir Arada

Bebeğiniz slingdeyken hem bebeğinize ihtiyacı olduğu ilgiyi ve şefkati verebilir hem de iki kolunuzda serbestçe kullanabilirsiniz. Büyük çocuklarınızla oynayabilir, kendinize ve ailenize yemek hazırlayabilir ve günlük ev ve pazar işlerinizi, size sarılmak isteyen bebeğinizi bırakmadan gerçekleştirebilirsiniz.

Bebeğiniz slingdeyken dışarıya çıkmak çok daha basit ve rahattır. Bebeğiniz dünyayı en güvendiği yerden izleyerek mutluluk ve huzur içinde sizin gidebildiğiniz her yere sizinle gelecektir. Asansör beklemek zorunda değilsiniz; yürüyen merdivenleri ve merdivenleri rahatlıkla kullanabilir, taşlı ve engebeli yollardan nasıl kaçacağınızı düşünmek zorunda kalmazsınız.

Dışarıya çıktığınızda toplu taşımayı da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle büyükşehirlerde kalabalık metro ve otobüslere puset ile nasıl bineceğini düşünme derdiniz ortadan kalkıyor.

Sadece yeni doğan ya da 1 yaş altı bebekleriniz için değil; daha büyük bebekler ve çocuklar için de sling harika bir çözümdür. Bebeğiniz kendinden emin bir şekilde yürümeye başlayınca, onu taşımaya gerek kalmayacağı yanılgısı yaşamayın. 2 yaşında olan çocuğunuz da gitmek istediğiniz yere varmadan yorulabilir, kısa bir şekerleme uykusu isteyebilir. Sırf bu olasılıklar için bütün gün yanınızda ağır mı ağır, boş bir puset gezdireceğinize, çantanıza slinginizi atıp özgürce dışarı çıkabilirsiniz.

Kısaca günlük işlerinizi özgürce ama bebeğinizi ihmal etmeden; onun ihtiyacı olan şefkati de vererek yerine getirmeniz artık çok kolay.


Güvenli Bağlanma ve Bebeğinizin Gelişimi

 Yukarıda bahsedildiği gibi bebekler doğdukları andan itibaren yakın temasa ihtiyaç duyarlar. Özellikle ilk 3 ay boyunca bütün gün boyunca bu teması kurmak isteyebilirler. Bazı kültürlerde nedense "kucağa alıştırmak” olarak bahsedilen ve kötü bir alışkanlık gibi algılana gelmiş bu temas, aslında tam tersine onların gelişimleri için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu anlamda bebeğin anne kucağında sling ile taşınması bebeklerde gözle görülür pozitif etkilere neden olur. Örneğin, yeni doğan bebeklerde kolik ağlaması denilen durumun, slingde taşınan bebeklerde daha az rastlandığı saptanmıştır. Bunun olası sebepleri olarak; (i) bebeğin kendini güvende hissetmesi, (ii) slingdeki pozisyonu itibariyle gaz çıkarmaya en ideal duruşta durması (ki bu duruş anne karnında 9 ay boyunca kaldığı pozisyon olduğundan doğal duruş olarak kabul edilir), (iii) annenin bağırsak hareketlerinin dairesel döngüsünün karın karına olduğu bebeğinin bağırsak hareketlerini olumlu yönde tetiklemesi ve gaz ağrılarında hafiflemeye yardımcı olması ve (iv) arzu ettiği zaman güvenle uykuya geçebilmesi ve uykusunu almış şekilde, uyuduğu yerde uyanarak, korkmadan uyanabilmesi sayılabilir. Tabii ki bu sebepler çoğaltılabilir.

Bebeğinizin gelişiminde belirli aralıkla yaşayacağı sıkıntılı dönemler olan diş çıkarma ve atak dönemlerinde, veya hastalık zamanlarında kucaktan inmek istemeyecek bebeğinize ihtiyacı olduğu ilgiyi ve şefkati sling ile sağlayabilirsiniz.  

Bebeğiniz biraz büyüdüğünde ise, sizi izleyerek öğrenmesine, onu taşırken yaptıklarını anlatarak ve sizi sakince izlemesini sağlayarak yardımcı olabilirsiniz. Özellikle 1,5 yaş civarı hızla artan öğrenme isteklerine bazen yetişmekte zorlanıyorsanız, onları taşıyarak anlatmayı, göstermeyi ve beraberce işlerinizi yaparak hem onunla etkinlik yapmış olmayı hem de günlük işlerinizi halletmeyi sağlayabilirsiniz.  

Bebeğin fiziksel gelişimine faydalarından da bahsetmek gerekirse, hem yukarıda belirtildiği gibi karın karına taşımanın bebeğin sindirim sistemini olumlu şekilde stimule ettiğinden bahsetmek gerek; hem de bebeğin dik olarak taşınmasının yerde karnının üstünde durması ile aynı etki yarattığının altını çizmemiz gerekli. Bir diğer deyişle, ilk aylarda karın üstü durmaktan hiç hoşlanmayan ama zorla ağlaya ağlaya 3'er 5 ‘er dakika da olsa oyun halısına koymaya çalıştığınız bebeğiniz varsa, boyun ve omuz kaslarının gelişimini bu şekilde de stimule edebilirsiniz. Hem de ağlamadan, mutlu ve huzurlu bir şekilde!


Emzirmek Hiç Bu Kadar Rahat Olmamıştı

Bebeği sling ile taşıma emziren anneler için ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bebeğin anne ile yakın temas halinde taşınması öncelikle süt üretimini stimule ediyor. Ayrıca dışarıda bile olsa, anneler güvenle ve ihtiaçları olan seviyede mahremiyetle bebeklerini emzirebilirler. Emzirme bittikten sonra, bebeklerin karnında biriken gazı kolaylık çıkarmaları için yine slingdeki dik pozisyon idealdir. Dolayısıyla bebeğinizi slingden çıkartmadan emzirebilir uyutabilir ve onunla ten tene uzun saatler geçirirken kendinizi de ihmal etmemiş olursunuz.

Yorumunuzu bırakın